Your browser does not support JavaScript!
Invidenta logotipas

 Viršuliškių g. 75, Vilnius

8 52 77 28 42

Protezavimas

Mūsų klinikoje protezavimas atliekamas naudojant šiuolaikines priemones, remiantis naujausiais metodais bei dirbant su aukščiausio lygio dantų laboratorijomis.Protezavimo galimybių yra labai daug, todėl mūsų gydytojai pacientui visuomet pateiks visus įmanomus šio gydymo variantus, atsižvelgdami į kliento norus ir galimybes.

Dantų protezai skirstomi į laikinus ir nuolatinius bei išimamus arba neišimamus. 


      1. Laikinieji protezai dažniausiai naudojami kaip pakaitiniai, kol gaminami nuolatiniai protezai. Jie nėra tokie estetiski ir tvirti kaip nuolatiniai protezai, todėl yra pritaikyti nešioti tik trumpą laiką.

      2. Nuolatiniai protezai yra pritaikyti nešioti ilgą laiką. Jie yra estetiški, tvirti...
      3. Neišimami dantų protezai yra tokie, kurie tvirtai fiksuojami burnoje ir jų išiminėti nereikia. Juos sudaro dantų vainikėliai, dantų tilteliai, įklotai ir užklotai. Jie gali būti fiksuojami tiek ant natūralių dantų, tiek ir ant implantų.

      Neišimamų protezų rūsys:

        1. Lieti metaliniai vainikeliai ir tiltai skirti dalinai ar pilnai atstatyti kramtymo funkcijas. Šie protezai yra patogūs, tikslūs, tvirti ir ilgaamžiai.

        2.Metalo keramikos vainikėliai ir tilteliai, kurie skirti daliniam arba pilnam kramtymo ar estetinės funkcijos atstatymui. Šie protezai yra patogūs, tikslūs, tvirti ir ilgaamžiai.

        4. Presuotos keramikos vainikėliai ar tilteliai. Jie yra indikuotini priekinių bei prieškrūminių dantų zonoje, kadangi idealiai atstatyto estetinę funkciją. Tokie protezai burnoje tiesiog spindi, nes gaminami iš itin skaidrių, šviesai laidžių porcelianų. Iš presuotos keramikos gaminamos puikiomis estetinėmis savybėmis pasižyminčios priekinių dantų laminatės, taip pat dantų įklotai bei užklotai.

        3.Cirkonio keramikos vainikėliai ar tilteliai. Cirkonio keramikos protezai puikiai atstatyto estetinę ir kramtymo  funkcijas. Šie protezai yra ne tik patogūs, tvirti, tikslūs ir ilgaamžiai, tačiau, kas labai svarbu itin „draugiški“ apydančių ir burnos gleivinei. Jeigu metalo keraminių protezų pagrindas – metalas – neskaidrus, tai cirkonio keramikos pagrindas – cirkonio oksidas –  yra šviesi, pusiau skaidri šviesai laidi medžiaga, todėl tokie protezai atrodo itin natūraliai ir estetiškai.
      
4. Išimamieji dantų protezai. Ši protezų rūšis dalinai atstato kramtymo ir estetinę funkcijas, tačiau nėra tokia efektyvi kaip nuolatiniai protezai. Kiek protezas bus patogus, priklauso nuo burnos alveolinių kaulų atrofijos laipsnio. Su tokiu protezu kartais gali būti sudėtingiau atkąsti maistą, kramtyti, ypač vyresniame amžiuje, kai alveoliniai kaulai smarkiai atrofuoti. Jei trūksta daug dantų ar nėra galimybės uždėti tiltelio, vienas iš pasirinkimų yra išimami dantų protezai. Išimami protezai skirstomi :

      Pilnos ir dalinės dantų plokštelės

      Lanko atraminiais protezais

      Pats paprasčiausias ir pigiausias- išimamas dantų protezas yra paprasta dantų plokštelė. Dantų plokštelės gaminamos iš plastmasės.. Musų klinikoje yra gaminamos ir minkstos plokštelės, ir plokštelės su estetiškomis apkabėlėmis Prie minkštų plokštelių lengviau priprasti - jos burnoje sukelia mažiau nepatogumų. Jei burnoje yra dantų, protezas prie jų fiksuojasi apkabėlėmis. Jei plokštelė pilna, ji laikosi prisitvirtindama prie gleivinės, tačiau dažniausiai toks prisitvirtinimas nėra tvirtas, todėl pacientams padeda dantų klijai arba implantacija.

      Dalinės dantų plokštelės ir lanko atraminiai protezai burnoje laikosi dėka įvairių apkabėlių, kurios išdėstomos ant išlikusių atraminių dantų. Paprastų plokštelių apkabėles yra daromos iš vielos, o lanko atraminų protezų išliejamos iš metalo.Tačiau apkabėlės turi estetinių trūkumų, t.y. matosi šypsantis. Be to, laikui bėgant, jos atsilaisvina ir protezo laikymasis burnoje pablogėja. Norint pagerinti išimamo protezo fiksaciją, gali būti naudojami specialūs užraktai, kurie pakeičia apkabėles ir nėra taip aiškiai matomi, tad galima drąsiau šypsotis, kalbėti ar valgyti. Šie protezai yra estetiškesni ir patogesni nei paprastos plokštelės, tačiau kainuoja žymiai brangiau bei reikalauja nuolatinės priežiūros

      Pritaikius išimamą protezą su užraktu, sukandimo krūvis tolygiai paskirstomas ir gleivinei, ir atraminiams dantims. Kadangi gleivinė nėra įpratusi prie kramtymo spaudimo, po kelių mėnesių ji šiek tiek nusėda. Tarp protezo ir gleivinės susidaro tarpas ir visas krūvis tenka atraminiams dantims - jie perkraunami, todėl pacientas privalo apsilankyti pas jo dantis protezavusį gydytoją praėjus dviems, o po to šešiems mėnesiams nuo protezo įdėjimo. Šių apsilankymų metu į protezą įvedamas papildomas plastmasės sluoksnis ir vėl atstatomas tolygus krūvio paskirstymas. To neatlikus pacientas gali net prarasti atraminius dantis. Nuo perkrovimo jie gali pradėti skaudėti, judėti ir visas didelis darbas neteks prasmės. Ilgainiui gleivinė pripranta prie krūvio. Lanko atraminiai protezai yra gaminami ir iš elastinių medžiagų. Tokie protezai pasižymi geresniu estetiškumu.
 Svarbu paminėti, kad visi pacientai, nešiojantys išimamus dantų protezus, privalo lankytis pas gydytoją odontologą 1-2 kartus per metus.