Your browser does not support JavaScript!
Invidenta logotipas

 Viršuliškių g. 75, Vilnius

8 52 77 28 42

Brukcizamas

Bruksizmas - tai griežimas dantimis, arba per stiprus dantų sukandimas, susijęs su stipriais žandikaulių judesiais, dažniausiai miego metu,bet gali pasireikšti ir diena. Žmonės, griežiantys dantimis, paprastai apie tai nežino. 

Vienas iš pirmųjų bruksizmo požymių - tai bukas galvos skausmas ir stiprus dantų sukandimas pabudus ryte. Dantims trinantis, nudyla jų gumburai. Esant dideliam kramtomųjų raumenų aktyvumui, pavieniai dantys gali įtrūkti ar net nulūžti. Ilgainiui dantyse prie dantenų susiformuoja pleištiniai defektai, kurie yra labai jautrūs braukiant nagu bei šalčiui. Netaisyklingą padėtį turintys dantys gali išsijudinti ir ilgainiui iškristi.
Be dantų pakitimų, gali būti matomos įkandimo žymės skruosto gleivinėje. Bruksizmui taip pat būdingas kramtomųjų raumenų maudimas arba skausmas skruosto ir smilkinio srityse. Kai kurie ligoniai rytais skundžiasi galvos skausmais.

 
 

Gydymas nesant sisteminės patologijos dažniausiai susideda iš paciento motyvacijos ir noro pasveikti bei odontologo pagalbos. Pirmiausia pacientas turi vengti stresinių situacijų, alkoholio, kofeino ir panašaus pobūdžio psichotropinių medžiagų, nikotino. Stengtis laikytis dienos ir nakties režimo (pakankamai miegoti), sportuoti. Taip pat, esant dieniniam bruksizmui, kontroliuoti sukandimą.

Gydytojas odontologas privalo kiekvienam bruksistui pasiūlyti naktinę apsauginę kapą, kuri gaminama iš plastiko, ir ją ant dantų dėtis kiekvieną naktį. Dažnai pacientai nustemba, kai po kurio laiko kapa nudyla. Netaisyklingas sąkandis, kaip ir šios patologijos pasekmės, gydomos gydytojų odontologų, odontologų-ortopedų, burnos chirurgų ir kitų specialistų. Papildomam gydymui reikia vartoti magnio, kalcio ir B grupės vitaminų, raminamųjų arbatų. Šiam sutrikimui gydyti reikia detalios anamnezės ir įvairių veiksnių korekcijos, todėl būtina politerapija – nuo psichoterapijos iki odontologinės korekcijos.