Your browser does not support JavaScript!
Invidenta logotipas

 Viršuliškių g. 75, Vilnius

8 52 77 28 42

Vaikų gydymas

Rekomenduojame, kad pirmasis vizitas būtų anksčiau negu pradeda skaudėti dantį.
Klinikoje gydomi ne tik nuolatiniai, bet ir pieniniai dantys. Sugedus pieniniams dantims, vaikas negali normaliai valgyti ir gerti, nuolatos jaučia skausmą ir patiria psichologinį stresą. Be to, negydomi pieniniai dantys gali pažeisti nuolatinių dantų formavimąsi bei gali turėti įtakos netaisyklingam sąkandžiui. Pieniniuose dantyse esanti infekcija gali išplisti ir sukelti kitas ligas.


Klinikoje mažieji pacientai bei jų tėveliai yra supažindinami su burnos higienos procedūromis, dantų valymo priemonėmis ir būdais. Klinikoje atliekamas dantų aplikacijos fluoro laku, kuriuo „sustiprinamas“ pažeistas danties paviršius. Apie šeštus metus išdygus pirmiesiems nuolatiniams krūminiams dantims, patariama jų kramtomuosius paviršius padengti silantais.

 Silantai – tai medžiagos, skirtos įdubų ir vagelių ėduonies profilaktikai. Aplikuoti ant sveikų, ėduonies nepažeistų vagelių, silantai mechaniškai uždaro vageles bei įdubas ir taip užkerta kelią ėduonies atsiradimui. Šiuolaikiniai silantai išskiria fluorą, kuris veikia kariostatiškai. Po gydymo vaiką pagiriame už drąsą ir gerą elgesį bei įteikiame mažas dovanėles.


Kaip prižiūrėti vaiko dantukus?

Nuo pat vaiko gimimo, kai pradeda dygti pirmieji pieniniai dantys, turi būti rūpinamasi burnos sveikata. Dažniausiai pasitaikanti liga - dantų ėduonis (kariesas), ji sukeliama burnoje esančių bakterijų, jei vaikas nevalo arba blogai nuvalo dantų apnašas.

Vaikas turi būti pratinamas valyti dantis nuo pat mažų dienų. Beje, iki 6-7 metų dantis vaikams turi valyti tėvai. Kol mažylis neišmoksta rašyti, jo rankų judesiai yra nepakankamai koordinuoti tinkamai išsivalyti dantis. Be abejo, mažas vaikas gali pats pratintis valyti dantis šepetėliu, bet pabaigti dantų valymą turi tėvai. Be to, mama ir tėtis turi patys būti pavyzdžiu, kurį vaikas stebės ir imituos.

Pačius pirmuosius dantukus vaikams reikia valyti drėgna marle arba švariu audeklu prieš miegą vakare, o taip pat po pusryčių ryte. Prieš miegą vaikui galima pasiūlyti vandenuko, nes saldūs gėrimai ir arbatėlės kenkia dantukams. 

Išdygus pirmiesiems pieniniams krūminiams dantukams (maždaug 1-1,5 metų) reikėtų pradėti valyti dantukus vaikišku minkštu dantų šepetuku. Antraisiais gyvenimo metais jau galima pradėti valyti dantukus vaikiška dantų pasta, kurios reikia dėti labai nedaug (vaiko mažojo pirštuko nago dydžio).

Pieninių dantų kariesą būtina gydyti, kadangi negydomi dantys gali sukelti skausmą ir infekciją, kuri gali pažeisti nuolatinių dantų užuomazgas. Priešlaikinis pieninių dantų netekimas gali turėti įtakos neteisingam sukandimui.

Apie 6-tus gyvenimo metus prasikala pirmieji nuolatiniai dantys. Svarbu nepraleisti pirmųjų nuolatinių krūminių dantų ir juos valyti nuo pat prasikalimo. Pilnai išdygus rekomenduojama padengti šiuos dantis silantais- spec. medžiaga, kuria užliejamos vagelės. Ši medžiaga užpildo įdubimus, neleidžia užsilaikyti maistui ir apnašui, be to išskiria fluorą, taip sutvirtindama dantį. Silantais dengiami tik sveiki dantys, jei vagelėse yra kariesas - būtinas gydymas.